Piecť a variť môžete zdravo a bez výčitiek vďaka pozoruhodnej rastline menom stévia.

Chutné recepty zo stévie bez výčitiek

Cukor je známy tým, že obsahuje veľké množstvo kalórií. Piecť a variť môžete zdravo s receptami zo stévie a bez výčitiek vďaka pozoruhodnej rastline menom stévia, ktorá obsahuje 0 kalórií, a preto je vhodná aj počas rôznych diét. Všeobecne tu platí pravidlo, že 100 g cukru odpovedá približne 1 g stévie v prášku (je až 300x sladšia ako obyčajný cukor).

Stévia nezvyšuje hladinu cukru v krvi, teda je ideálnou voľbou pre pacientov trpiacich vysokým krvným tlakom, diabetikov, ale aj pre ľudí, ktorí bojujú s nadváhou.

Veľká výhoda stévie je, že oproti niektorým umelým sladidlám môžete stéviu používať na sladenie ako studených, tak aj teplých pokrmov či nápojov. Steviola je skvelá ako doplnok ku zdravému životnému štýlu.

Neváhajte vyskúšať domácu marmeládu, bezlepkové lievance či iné recepty zo stévie.

Perník zo stéviou

Ingrediencie:

200 g hladkej múky

200 g celozrnnej múky

1 kypriaci prášok

2 vajíčka

200 g nahrubo nastrúhaných jabĺk

80 g mletých orechov

150 ml rastlinného oleja

200 ml mlieka

50 g prášku stévie

lyžička kvapiek zo stévie

vanilka

Postup:

Najskôr zmiešajte všetky sypké ingrediencie, dobre ich premiešajte a potom k nim prilejte všetky tekuté suroviny. Cesto opäť poriadne premiešajte a hotové ho nalejte na vymyzaný a vysypaný pekáčik alebo pečiaci papier. Pečte približne 40 minút pri 180°C. V prípade, že máte radi perník s marmeládou, môžete ho namazať ríbezľovou alebo malinovou marmeládou, ktorá perníku dodá šmrnc alebo môžete perník poliať čokoládovou polevou.

Jogurtovo-jahodový koktail

Ingrediencie:

¼ kg čerstvých jahôd

2 poháriky nízkotučný biely jogurt

200 ml nízkotučného mlieka

1 lyžička stévie

Postup:

Všetky ingrediencie pridáme do mixéru a mixujeme aspoň 2 minúty. Jogurtovo-jahodový koktail osladíme lyžičkou stévie a ešte krátko pomixujeme.

Bezlepkové lievance zo stéviou

Ingrediencie:

250 ml ryžového mlieka (môžeme nahradiť kravským alebo aj iným)

5 vajec

90 g kokosovej múky

1 lyžička prášku do pečiva

pol lyžičky stévie

30 g kokosového oleja

Postup:

Najskôr mlieko vyšľaháme s vajíčkami a ďalej pridáme múku, prášok do pečiva a stéviu. Lievance smažíme na kokosovom oleji a môžeme podávať s ovocím alebo škoricou, podľa chuti.

Palacinky s ovocím a stéviou

Ingrediencie:

450 g špaldovej hladkej múky

0,5 l sójového mlieka (môžeme nahradiť kravským alebo aj iným)

2 žĺtky

soľ

1 ČL stévie

kokosový olej (môže byť aj olivový na smaženie)

rôzne druhy ovocia, môže byť aj tvaroh, horká čokoláda…

Postup:

Múku si preosejeme cez sitko, pridáme špetku soli a pomiešame. Do múky pridáme sójové mlieko, v ktorom sme rozmiešali žĺtky a koncentrát stévie. Cesto dobre premiešame a necháme chvíľu odstáť. Na oleji smažíme palacinky, ktoré môžeme naplniť rozmixovaným ovocím a poliať čokoládou. Tu sa fantázii medze nekladú.

Domáca jahodová marmeláda

Ingrediencie:

500 g jahôd

1 lyžička stévie

1 lyžička agaru

soľ

Postup:

Jahody dôkladne očistite a zbavte všetkých lístočkov. Dajte ich do kastrólika a ohrievajte na strednom plameni za občasného miešania 20-30 minút. Následne zamiešajte k jahodám lyžičku agaru, stéviu a soľ. Hrniec odstavte a hneď prelievajte do pripravených zaváracích pohárov. Pri prelievaní dajte pozor, aby sa marmeláda nedostala na hrdlo pohára. Lepšie sa potom zavarí.

Poháre pevne zatvorte víčkom, otočte dnom hore a nechajte vychladnúť. Marmeládu spotrebujte do jedného alebo dvoch týždňov alebo zavarte 25 minút pri 85°C. Pozn. budete potrebovať dva menšie zavarovacie poháre.

Jablčná bábovka

Ingrediencie:

400 g nastrúhaných jabĺk

400 g špaldovej celozrnnej múky

25 tabliet Steviola alebo 1,5 g práškovej stévie

200 ml kokosového alebo repkového oleja

3 vajcia

prášok do pečiva

špetka škorice

špetka soli

Postup:

Múku, nastrúhané jablká, Stéviu, olej žĺtky, škoricu a prášok do pečiva zmiešame, pridáme z bielkov ušľahaný sneh a dobre pomiešame.

Dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy a do vyhriatej rúry.

Pečieme cca 60 minút pri 180°C.

Stéviu môžete využiť aj u vašich receptov, stačí len vymeniť cukor na nízkokalorickú stéviu.

Zdroje:

https://www.allnature.cz/peceni-se-stevii-5-nejlepsich-receptu-se-stevii-p54496

https://botanic.cz/magazin/stevie-misto-cukru