Cholesterol, Pečeň, Chudnutie, Psychika, Metabolizmus
Latinský názov: Olea europaea
Oliva európska a jej účinky:
- Imunita – posilňuje imunitný systém, zvyšuje energiu, pôsobí protizápalovo na celý organizmus
- Kardiovaskulárny systém – znižuje vysoký krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, prečisťuje cievy
- Žalúdok a črevá – podporuje správnu funkciu čriev, pôsobí proti zápche, zlepšuje trávenie, tlmí nadúvanie
- Chudnutie – zrýchľuje funkciu metabolizmu, zaháňa pocit hladu, zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav, dochádza tak k rýchlejšiemu tráveniu
Pôvod: Pochádza z Ázie, dnes sa hojne vyskytuje po celom Stredomorí.
Charakteristika: Oliva európska vyrastá v podobe kera alebo stromu, jeho výška dosahuje až 10 metrov. Má bohato rozvetvenú korunu, jeho listy sú tuhé, kopijovité, neopadavé a striebro zelené. Kvety sú drobné s bielou štvordielnou korunou. Plodom je oliva, je to dužnatá a valcovitá kôstkovica, ktorá má čiernu alebo zelenú farbu.
Zbieraná časť: Listy, plody