Oliva európska

Cholesterol, Pečeň, Chudnutie, Psychika, Metabolizmus

Latinský názov: Olea europaea

Oliva európska a jej účinky:

  • Imunita – posilňuje imunitný systém, zvyšuje energiu, pôsobí protizápalovo na celý organizmus
  • Kardiovaskulárny systém – znižuje vysoký krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, prečisťuje cievy
  • Žalúdok a črevá – podporuje správnu funkciu čriev, pôsobí proti zápche, zlepšuje trávenie, tlmí nadúvanie
  • Chudnutie – zrýchľuje funkciu metabolizmu, zaháňa pocit hladu, zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav, dochádza tak k rýchlejšiemu tráveniu

Pôvod: Pochádza z Ázie, dnes sa hojne vyskytuje po celom Stredomorí.

Charakteristika: Oliva európska vyrastá v podobe kera alebo stromu, jeho výška dosahuje až 10 metrov. Má bohato rozvetvenú korunu, jeho listy sú tuhé, kopijovité, neopadavé a striebro zelené. Kvety sú drobné s bielou štvordielnou korunou. Plodom je oliva, je to dužnatá a valcovitá kôstkovica, ktorá má čiernu alebo zelenú farbu.

Zbieraná časť: Listy, plody