Kyselina listová je nevyhnutná pre zdravý vývoj plodu. Prečo je tak dôležitá a kde ju nájsť?
Každá nastávajúca mamička si praje urobiť maximum pre to, aby sa jej očakávané bábätko dobre vyvíjalo a bolo tak čo najlepšie pripravené na príchod na svet. Kyselina listová je jedným z vitamínov, ktoré vám odporučí takmer každý gynekológ vo chvíli, kedy sa potvrdí vaše tehotenstvo alebo v prípade, kedy sa mu zveríte, že plánujete otehotnieť.
Čo je kyselina listová?
Kyselina listová, známa tiež pod označením B9, je vo vode rozpustný vitamín patriaci do skupiny B-komplexu. Je naprosto nevyhnutná pre zdravý vývoj plodu a taktiež má priaznivý a preukázateľný vplyv na neplodnosť. Práve preto je odporúčaná ako doplnok stravy nie len v prvom trimestri tehotenstva, ale aj pred samotným otehotnením či pri problémoch s počatím. Jedná sa o jeden z mála vitamínov, ktorého nadbytok nespôsobuje ľudskému organizmu žiadne vážne problémy ani komplikácie. Naopak nedostatok kyseliny listovej môže byť príčinou mnohých starostí.
Keď telu schádza kyselina listová
Nedostatok kyseliny listovej nepriaznivo ovplyvňuje krvi tvorbu a spravidla je príčinou chudokrvnosti (megaloblastovej anémie). Keď telu schádza kyselina listová, sú červené krvinky zdeformované, zväčšené a strácajú svoju schopnosť prenášať kyslík, čo môže byť mimo iné príčinou únavy a podráždenosti. S nedostatočným príjmom kyseliny listovej je spojený tiež zvýšený sklon k depresiám. V niektorých prípadoch sa môžu objaviť poruchy rastu či dokonca neplodnosť. U žien, ktorým schádza kyselina listová, hrozí odtrhnutie placenty a tým sa zvyšuje aj riziko potratu.
V akých potravinách je kyselina listová?
Zdrojom kyseliny listovej je predovšetkým listová zelenina ako je špenát, ružičkový kel, brokolica či špargľa. Nájsť ju môžeme ale aj v strukovinách, celozrnnom pečive, ovsených vločkách, v kvasniciach aj v pečeni. Varením a tepelnou úpravou však zničíme až 95% tohto prospešného vitamínu a vstrebateľnosť kyseliny listovej prijímanej v potravinách je len okolo 50%. Aby sme svojmu telu zaistili dostatok kyseliny listovej, odporúčajú odborníci užívať ju vo forme vitamínových doplnkoch stravy, u ktorých je vstrebateľnosť do organizmu až 100%.
Kyselina listová v tehotenstve
Vitamín B9 je nevyhnutný pre syntézu nukleových kyselín, pre krvi tvorbu a zvláštny význam má pre správny rast a vývoj plodu. Kyselina listová sa odporúča vo zvýšenom množstve užívať počas tehotenstva, najlepšie však už 1 – 3 mesiace pred samotným otehotnením, keďže je nevyhnutná pre obnovu a rast buniek. Počas tehotenstva má kyselina listová nesporný význam pre vývoj nervovej sústavy bábätka, predovšetkým v prvých týždňoch, kedy sa vytvára miecha a mozog. Vitamín B9 napomáha deleniu buniek a podporuje rast plodu. Ďalej kyselina listová preukázateľne znižuje riziko niektorých vrodených chýb, predovšetkým v oblasti nervovej sústavy, ale aj ďalších vážnych poškodení plodu, akými sú napríklad vady srdca, močových ciest, končatín či rázštep. Dostatok kyseliny listovej môžete svojmu telu zaistiť buď formou neupravenej zeleniny či sa spoľahnúť napríklad na doplnok stravy Fertilmum, Nosifol, Yarilo a Conceive Plus Women´s Fertility Support.
ZDROJ:
https://www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy